MYKHAILO HRUSHEVSKY DIGITAL ARCHIVES


е-АРХІВ МИХАЙЛА ГРУШЕВСЬКОГО


Розділи

Деталізований пошук
Дати

Листи

      
17 вересня 2016 р. у Національному університеті "Острозька Академія" відбулась Міжнародна наукова конференція до 150-річчя М. С. Грушевського
Новини
адреса матеріалу: http://hrushevsky.nbuv.gov.ua/item/0000976
17.09.2016Національний університет "Острозька Академія"
Організатори заходу:
  • Міністерство освіти і науки України
  • Національний університет "Острозька Академія"
  • Інститут досліджень української діаспори
  • Факультет міжнародних відносин
  • Українське історичне товариство

17 вересня 2016 р. у Національному університеті "Острозька Академія" відбулась Міжнародна наукова конференція до 150-річчя М. С. Грушевського.

Цей рік є багатим на ювілеї, серед яких — 150-ліття відомого українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Сергійовича Грушевського. Дослідження його діяльності почалось ще за його життя, але систематичним стало завдяки Українському історичному товариству, що від 1966 року в США постійно проводить дослідницьку та публікаторську роботу в руслі грушевськознавства.

Саме з нагоди ювілею вченого 17 вересня в Національному університеті «Острозька академія» відбулась Міжнародна наукова конференція, в якій взяли участь дослідники із США, Хорватії, Росії, Білорусі, Польщі та провідні грушевськознавці з України. Організаторами стали Міністерство освіти і науки України, Національний університет «Острозька академія», Українське історичне товариство (США).

Відкрив конференцію ректор НаУОА Ігор Пасічник. Також прозвучали вітальні слова президента Українського історичного товариства Любомира Р. Винара та декана факультету міжнародних відносин НаУОА Алли Атаманенко.

На пленарному засіданні прозвучали доповіді відомих грушевськознавців Ігоря Гирича, Віталія Тельвака, Оксани Юркової, Ігоря Верби та ін. Цікаві доповіді та дискусія відбувались і під час тематичних секційних засідань.

Робота конференції була організована за такими напрямками:

Життя та діяльність Михайла Грушевського

Михайло Грушевський - вчений та організатор науки

Михайло Грушевський - політик

Рецепція праць і постаті Михайла Грушевського

Михайло Грушевський та українська держава

Виголошені доповіді були присвячені особистості М.С. Грушевського, аналізу його внеску в дослідження історії України, джерелознавства, літературознавства, вивченню його внеску в розвиток української державності. Учасники обмінялись думками щодо сучасного розвитку грушевськознавства, перспектив реалізації видавничих проектів: п’ятидесятитомника праць М.С. Грушевського, продовження видання серії Українського історичного товариства «Епістолярні джерела грушевськознавства» з унікальним листуванням відомих вчених, громадських та політичних діячів з М.С. Грушевським, серії УІТ «Грушевськіана». Під час конференції відбулась презентація чергового дев’ятого тому серії книги відомих дослідників життя та наукового доробку Великого Українці Віталія Тельвака та Василя Педича «Львівська школа Михайла Грушевського».

Результати роботи конференції опубліковані у збірнику тез доповідей та побачать світ у вигляді статей в журналі Українського історичного товариства, редакційне бюро якого знаходиться в НаУОА, «Український історик».

Highslide JS


Корисні посилання:

    Інформація про конференцію на сайті Національного університету "Острозька академія"



Додаткові матеріали:


 

Всі права захищені ©

       

Розробка сайту та програмно-технологічна підтримка: Катерина Лобузіна