MYKHAILO HRUSHEVSKY DIGITAL ARCHIVES


е-АРХІВ МИХАЙЛА ГРУШЕВСЬКОГО


Розділи

Деталізований пошук
Дати

Листи

      
Вийшла друком книга Тетяни Шевчук та Ярини Ставицької "Українська усна снотлумачна традиція початку ХХ ст. (Розвідки і тексти)" (2017)
Новини
адреса матеріалу: http://hrushevsky.nbuv.gov.ua/item/0001697
01.06.2017

Вийшла друком книга Тетяни Шевчук та Ярини Ставицької "Українська усна снотлумачна традиція початку ХХ ст. (Розвідки і тексти)" (2017).

У книзі вперше публікуються польові записи українських традиційних снотлумачень, що були здійснені протягом 1925–1928 років на території Волинської губернії (в 14 районах сучасної Житомирської та 6 – Хмельницької областей) за «Програмою збирання матеріялів до українського народнього сонника» Катерини Грушевської. Записи здійснювалися з ініціативи Королівського антропологічного інституту Великобританії та Ірландії (Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland), частину з них 1925 року було надіслано до Лондона, де вони й зберігаються у рукописній колекції британського антрополога Чарльза Габріеля Селіґмана (Seligman Charles Gabriel, 1873–1940).

У збірнику також вміщені фольклористичні розвідки про особливості функціонування української усної снотлумачної традиції початку ХХ ст. В коментарях та покажчиках вказується на традиційні різновиди снів, найпоширеніші знаки-символи (предмети, особи і дії), носіїв снотлумачної традиції та населені пункти, в яких вони проживали.

Highslide JS

Пов'язані документи:

  • Шевчук Т. М. Українська усна снотлумачна традиція початку ХХ ст. (Розвідки і тексти) (2017)


  • Корисні посилання:

        Видавництво "Дуліби"

     

    Всі права захищені ©

           

    Розробка сайту та програмно-технологічна підтримка: Катерина Лобузіна